Ga naar de inhoud

Oostergo | Gemeente Huizen

De renovatie van het Oostergo-plein in Huizen in het kader van Operatie Steenbreek, waarbij tegels worden verwijderd om te vervangen door planten, was een noodzakelijke stap vanwege de groeiende zorgen over hittestress en droogte. Het oorspronkelijke asfaltplein biedt weinig verkoeling en groen, wat tot ongemak leidt tijdens warme dagen.

De uitgangspunten van het renovatieproject zijn gedefinieerd:

  • Hergebruik van materialen waar mogelijk, om duurzaamheid te bevorderen.
  • Vergroening van het plein, met de nadruk op het toevoegen van veel planten.
  • Minimalisatie van verharding, om meer ruimte te creëren voor groen.
  • Behoud van de bestaande rijen (moerbei)bomen en de aanwezige lindehaag.

Het ontwerp

  • Het plein wordt boven- en onderaan door twee prominente elementen geflankeerd: de bestaande bomenrij en een nieuwe pergola bedekt met klimrozen. Deze elementen dienen als beschutting en omkaderen de groene ruimte. De aanwezige lindehagen dragen ook bij aan de beschutting en bieden schaduw en verkoeling op warme dagen. Onder deze groene structuren is een picknicktafel met een permanent schaakbord geplaatst, waar jong en oud kunnen samenkomen.
  • In het ontwerp is ruimte voor spelaanleiding voorzien: Een heuvel is gecreëerd door de vrijgekomen grond op te hopen, met een waterpomp bovenop voor spelende kinderen. Op en rond de heuvel zijn bloeiende vaste plantenborders aangelegd, met meerstammige bomen waartussen paadjes in verschillende verhardingen lopen (trappen, stapstenen). De borders prikkelen de zintuigen met geurende rozen, kleurrijke bloemen en vruchtbomen zoals mispel en kweepeer.
  • Centraal is een prairieborder met wisselende beplanting door de seizoenen aangelegd. De randen van deze border zijn gemaakt van gerecupereerde (grind)tegels met geïntegreerde zitplanken. Zo kan men maximaal van de planten genieten. Op deze plaats is een prominente boom geplaatst die deze plek een uniek karakter geeft.
  • De paden op het plein bestaan voornamelijk uit halfverhardingen en hergebruik van de aanwezige klinkers. De overgebleven klinkers zijn gebruikt om muren te creëren, enerzijds als begrenzing voor de heuvel, anderzijds als onderbouw voor een zitbank. Die zitbank is afgewerkt met dezelfde planken als de randen van de prairieborder, waardoor de elementen terugkomen in het park. De keien die op het pleintje staan kunnen als zitgelegenheid of spelaanleiding fungeren.

Dit project heeft als doel om een aangename, groene en verkoelende openbare ruimte te creëren waar bewoners kunnen genieten van de natuur, spelen, ontspannen en elkaar ontmoeten.

Volgende project Project BJ | Bergen
whatsapp